Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 195 / Bezoekers Vandaag: 12495
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 1385
Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma



 Alle forums
 Koploper
 Beginners
 hoe extern tableaux maken
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  

BartT

Netherlands
135 berichten

Geplaatst - 01 okt 2010 :  00:31:03  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo koplopers

Ik heb een klein rangeerterrein aan mijn baan toegevoegd. Alle wissels en ontkoppelrails zijn via koploper te bedienen. Nu heb ik de wens om dit rangeerterrein ook via een extern tableaux te gaan bedienen omdat ik vanaf de computer geen zicht heb op dit gebied. Dwz de wissels en de ontkoppelrails wil ik via dit tableau kunnen schakelen. De rangeerloks wil ik handmatig via de FRED handregelaar bedienen.

Ik stel me voor dat ik een baanplannetje teken waarin ik wisselbedienknoppen verwerk. Hoe moet de bedrading van het tableaux er uitzien zodat koploper terugkoppeling krijgt.

Er vanuitgaande dat het rangeerterrein in blokken met bezetmelders wordt onderverdeeld, kan koploper dan ook bijhouden in welk blok de rangeerlok vertoeft?

alvast bedankt voor de antwoorden,

Bart



DB 1980 - 1983

Wim Ros

Netherlands
6230 Posts

Geplaatst - 01 okt 2010 :  10:08:10  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Bart,

Met een LocoNet kabeltje, of een patch-kabel voor de s88, ligt eraan wat je gebruikt. Je terugmelders zitten te samen met je knopjes in je tableau.

Mvg
Wim.

Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

BartT

Netherlands
135 Posts

Geplaatst - 01 okt 2010 :  18:37:34  Toon profiel  Reageer met citaat
Bedankt.

Dus als ik het goed begrijp kun je zo'n tableau niet zelf maken.
Wie heeft ervaring en kan me adviseren?

mvg,

Bart

DB 1980 - 1983
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
6230 Posts

Geplaatst - 01 okt 2010 :  18:43:02  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Bart, waarom kun je zo'n tableau niet zelf maken dan? Ik snap jouw conclusie niet echt. Weet je hoe een extern tableau in koploper werkt, en hoe je die koppelt in de database?

Een extern tableau werkt via terugmelddecoders die losstaan van de terugmeldnummer op de baan en die je koppelt aan een blok.
Dus als jij je drukknopjes op je plakje maakt en de draadjes naar de terugmelders aansluit, kun je via de verbinding van de terugmelders verbinding maken met de rest.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

dentheo

Belgium
1758 Posts

Geplaatst - 01 okt 2010 :  18:45:10  Toon profiel  Reageer met citaat
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door BartT

Bedankt.

Dus als ik het goed begrijp kun je zo'n tableau niet zelf maken.
Wie heeft ervaring en kan me adviseren?




Nou nou niet te snel, dat kan je zelf maken, gewoon een bord met de schakelaars erop.
Enige voorwaarde de info van de schakelaars moet in koploper komen, en dat kan alleen via bedrading naar een reeks bezetmelders. Om de lengte van de bedrading te beperking bezetmelders dicht bij het bordje plaatsen.
Ik denk dat Wim het zo bedoelde.

Theo vanop de heide.
N+SX+kpl+kplRsd
Ga naar bovenaan de pagina

BartT

Netherlands
135 Posts

Geplaatst - 01 okt 2010 :  23:01:06  Toon profiel  Reageer met citaat
Bedankt,

dan kan ik toch aan de slag.

De Uhlenbrock FRED heb ik direct aan de intellibox gekoppeld (kan volgens mij niet anders).
Ik snap niet hoe ik deze aan koploper koppel. In het handregelaar onderhoudsmenu heb ik een adres gegeven en gekozen voor : digitaal systeem. Als ik in het lokmenu de fred als handregelaar kies kan ik deze kom toch niet met de FRED besturen. Wat doe ik fout?


Bart

DB 1980 - 1983
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
6230 Posts

Geplaatst - 01 okt 2010 :  23:42:22  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Wat zijn handregelaars?
Koploper heeft een leuk systeem om actief deel te nemen aan een geheel automatisch rijdende treinbaan. Het maakt gebruik van de standaard rijregelaars die reeds in ieder digitaal systeem aanwezig zijn of van handregelaars die worden aangesloten op de gamepoort of aan 4 bezetmeldpunten.
Wanneer een handregelaar is aangemaakt kan deze in een rijwindow gekoppeld worden aan een locomotief.

Handregelaar van standaard rijregelaar (voor digitale rijregelaar)

Deze optie werkt niet bij Märklin digitaal. Märklin digitaal is niet in staat om eventuele snelheidswijzigingen van een adres naar de Pc te zenden.
Binnen Koploper maak je een handregelaar aan op een adres dat niet door een ander digitaal apparaat of locomotief wordt gebruikt. Je kunt zelfs meerdere handregelaars aanmaken op verschillende adressen. In een rijwindow koppel je de handregelaar koppelen aan een locomotief. Als de handregelaar reeds aan een andere locomotief is toegekend, wordt de handregelaar eerst bij de andere locomotief verwijderd en hierna aan de gewenste locomotief gekoppeld.

Als je de fysieke handregelaar instelt op het adres van de in Koploper vastgelegde handregelaar (dus op een dummy adres), krijg je controle over de locomotief waaraan de handregelaar is toegewezen. Het maakt wel een verschil of de locomotief wel of niet automatisch rijdt. Bij automatisch rijden kun je alleen de snelheid instellen. Veranderen van de rijrichting heeft geen enkel effect. Koploper dicteert of de locomotief mag rijden, welke kant zij op mag en wat de maximale snelheid is. Afhankelijk van de instelling van de gedefinieerde handregelaar is het wel of niet mogelijk om harder te rijden dan Koploper toestaat. Als de maximumsnelheid is begrenst, geldt bij een snelheidsverandering dat een verhoging direct wordt doorgegeven en dat bij een verlaging rekening wordt gehouden met de normale remvertraging. Er geldt natuurlijk wel dat de trein meteen wordt gestopt als de locomotief harder dan met de minimale snelheid aankomt bij de stopsectie. Koploper zal gebruik maken van eventueel geleerde remwegen, echter veranderingen en nieuwe records worden NIET aangebracht.

Bij niet automatisch rijden heb je een veel grotere controle over de locomotief. De rijrichting heeft nu wel degelijk effect en ook het licht kan worden geschakeld. Je kunt nu dwars door alle beveiligingen rijden op eigen verantwoordelijkheid.

Hier ter verduidelijking nog even een voorbeeld:

· Er is een locomotief op adres 10.
· Het adres 20 wordt door geen enkele locomotief gebruikt en je maakt op dit adres een handregelaar aan.
· Op het digitale systeem selecteer je nu adres 20 en dus niet het adres van de locomotief zelf.
· In het rijwindow selecteer je de handregelaar die is aangemaakt op adres 20.

Nu heb je met de handregelaar (op adres 20) controle over de locomotief op adres 10. Koploper is zo 'slim' dat de wijzigingen die Koploper binnen krijgt van adres 20 worden doorgegeven naar adres 10.

Handregelaar op gamepoort Pc
Koploper ondersteunt ook een handregelaar die op de gamepoort (=joystick) wordt aangesloten. Deze handregelaar is vrij simpel zelf te bouwen. Op de site van Leon van Perlo http://dinamo.vanperlo.net/ staat een bouwbeschrijving hiervan. Op de gamepoort kunnen 2 regelaars, 4 schakelaars en 1 noodstopknop worden geplaatst. De schakelaar op nummer 1 en 2 hoort bij draaiknop 1 en de schakelaars op nummer 3 en 4 horen bij draaiknop 2.

De schakelaars op nummer 1 en nummer 3 zijn rijrichtingschakelaars. Deze kunnen echt als schakelaar worden uitgevoerd: één stand is vooruit en de andere achteruit. Echter de rijrichtingschakelaars kunnen ook als drukknop worden uitgevoerd en dan zal bij iedere druk op de knop de rijrichting worden gewisseld. Als de rijrichtingschakelaar als drukknop is uitgevoerd, werkt deze ook als noodstop wanneer de locomotief een snelheid heeft die ongelijk is aan nul. Op deze manier is er dus extra functionaliteit. Wanneer een noodstop is uitgevoerd zal de locomotief pas weer reageren op de snelheidsknop als deze is teruggedraaid naar de nulstand.

De schakelaars 2 en 4 kan je koppelen met een actie en moeten dus altijd als drukknop worden uitgevoerd.
In Windows moet je bij configuratiescherm / spelopties een joystick aanmaken van 3 assen en 4 knoppen. Ook moet je niet vergeten de regelaar te kalibreren. Het 'gashendel' is de noodstopknop.
Wanneer de handregelaar niet prettig werkt kan ook kalibratie in Koploper nodig zijn. Dit is een onderdeel van het programma initialisatie.

Handregelaar op 4 of 5 bezetmeldpunten

Een andere type handregelaar is die aangesloten kan worden op 4 of 5 bezetmeldpunten. Dit type handregelaar is in werking gelijk aan de handregelaar van het HCCM systeem. In een apart onderdeel wordt dit beschreven.

Weetjes
Een handregelaar kan alleen aan een rijwindow worden gekoppeld als de locomotief stilstaat. Dit is gedaan om rare zaken te voorkomen tijdens het rijden. Bij een locomotief die automatisch rijdt en waaraan een handregelaar is toegekend, kan wel de handregelaar worden verwijderd. Deze locomotief zal dan weer zelf zijn snelheden gaan uitzoeken.

Wanneer een handregelaar wordt toegekend aan een locomotief en deze regelaar heeft een draaiknop als regeling, zal eerst de regelaar geheel naar de nul positie gedraaid moeten worden. Pas hierna wordt de snelheid van de handregelaar overgenomen. Dit voorkomt het wegracen van de trein als een handregelaar wordt toegekend aan een locomotief en op deze handregelaar staat nog een snelheid ingesteld.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

BartT

Netherlands
135 Posts

Geplaatst - 02 okt 2010 :  15:54:20  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi Wim,

Bedankt voor de uitvoerige beschrijving. Ik concludeer hieruit dat de Uhlenbrock FRED niet voor deze koplopertoepassing te gebruiken is.
Een handregelaar welke op bezetmeldpunten aangesloten wordt snap ik nog niet. Waarom 4 of 5 stuks? Worden deze bezetmeldpunten tevens aan een sectie in de baan gekoppeld en is daarmee een lok ook alleen maar met die handregelaar in die secties te besturen?

Bart

DB 1980 - 1983
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
6230 Posts

Geplaatst - 02 okt 2010 :  16:58:16  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Bart, dit is de beschrijving rechtstreeks uit de koploper handleiding.

En daarin wordt aangegeven hoe je op verschillende manieren een handregelaar kunt maken en kunt gebruiken.

Je conclusie dat het met de Fred niet lukt is wederom onjuist, daar zal het uitstekend mee lukken, alleen moet je wel even goed lezen en instellen hoe je dat dan precies moet doen. Datgene wat jij wil is perfect met koploper te bewerkstelligen.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

BartT

Netherlands
135 Posts

Geplaatst - 02 okt 2010 :  21:29:55  Toon profiel  Reageer met citaat
maar ik kan de FRED toch alleen maar op de IB aansluiten. Dat is toch geen optie binnen koploper.
Kun je me dan vertellen hoe ik dit moet doen. Aan de tekst in de handleiding heb ik jammer genoeg niet genoeg.
Bart

DB 1980 - 1983
Ga naar bovenaan de pagina

hubertus

Netherlands
1941 Posts

Geplaatst - 02 okt 2010 :  22:03:37  Toon profiel  Reageer met citaat
Kort samengevat:
Je stelt je fred op een adres in dat niet door een loc wordt gebruikt, bijv. 20.
In koploper (onderhouden -> handregelaar) maak je een handregelaar aan die je FRED noemt.Bij adres geef je het nummer in waar je ook je fred op hebt ingesteld (in dit voorbeeld dus 20).
Vervolgens zul je zien dat je in het rijwindow van een willekeurige loc bij handregelaar kunt kiezen voor FRED. Als je dat kiest, kun je die loc besturen met je fred.

Hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

groet, Huub
Ga naar bovenaan de pagina

BartT

Netherlands
135 Posts

Geplaatst - 02 okt 2010 :  22:59:23  Toon profiel  Reageer met citaat
Bedankt Huub en Wim,

De fred is een handregelaar waarmee 4 loks (toegewezen door de intellibox) mee bediend kunnen worden. Volgens de handleiding van de fred stelt de IB zelf het adres van de fred in (en bij de eerste fred is dat: 1). Ik haal nergens uit hoe ik dit adres handmatig kan veranderen.
Als ik bij hand regelaars in koploper vervolgens adres 1 instel (er is geen lok met adres 1), en ik bij een willekeurig lokvenster de fred als handregeleaar selecteer gebeurt er niets. De 4 loks welke reeds door de IB aan de fred toegekend waren zijn wel gewoon te selecteren via de fred. Hoe krijg ik nu voor mekaar dat de lok waarvan ik het lokvenster geopend heb, en de fred als handregelaar selecteer, vervolgens met de fred te bedienen is.
Een heel verhaal maar ik snap er weinig van.

vriendelijke groeten,

Bart

DB 1980 - 1983
Ga naar bovenaan de pagina

C_Jabaaij

214 Posts

Geplaatst - 03 okt 2010 :  00:15:43  Toon profiel  Reageer met citaat
Als je op de FRED nu locadres 1 kiest i.p.v. de nu toegekende loc op de FRED, dan is de FRED de handregelaar 1.

Koos Jabaaij.
Ga naar bovenaan de pagina

Agebe

Netherlands
402 Posts

Geplaatst - 03 okt 2010 :  09:55:38  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Bart

quote:
De fred is een handregelaar waarmee 4 loks (toegewezen door de intellibox) mee bediend kunnen worden. Volgens de handleiding van de fred stelt de IB zelf het adres van de fred in (en bij de eerste fred is dat: 1). Ik haal nergens uit hoe ik dit adres handmatig kan veranderen.

Het bedoelde adres kan je niet veranderen, dit wordt bepaald door de IB, een volgende FRED krijgt aiutomatisch adres 2.
Wat je wel kan veranderen zijn de lok adressen onder 1 van de fucntie toetsen. Aan jouw de keuze welke!
Neem b.v. functie toets 1 van de FRED en kies daar een lok adres dat niet bestaat in je IB.
Koppel vervolgens de FRED als handregelaar in koploper.
Zodra de regelaar van de FRED wordt verdraaid zal koploper dit adres ook volgen, en doorgeven aan het in koploper gekoppelde adres.

Voorwaarde is de FRED: moet op het gekozen adres staan b.v. functie toets 1

Mijn advies is dan ook ga met de handleiding van de fred eens adressen veranderen, in de FRED, net zolang tot je dit feiloos kan doen.
Als je dat onder de knie hebt, dan is het koppelen met koploper het bekende fluitje.

Mvg Ab Boezerooij

(Koploper,ECOS-IB,HSI-88, HO, NS)
Ga naar bovenaan de pagina

BartT

Netherlands
135 Posts

Geplaatst - 03 okt 2010 :  12:35:29  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo allemaal,

Nu ben ik inderdaad zover dat de lok zich laat besturen met de handregelaar. Echter de handregelaar gedraagt zich heel anders dan dat ik gewend ben. Bij de minste uitslag van de knop wordt veel te hard gereden, er wordt veel te lang doorgereden en de fijngevoeligheid is totaal weg. Bij het drukken van F1 verschijnt een popup: u_varrdn.HandregelaarChanged:aanvullen.
Dit is onafhankelijk of er iets voor F1 is gekozen in het handregelaarscherm.


Bart

DB 1980 - 1983
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
6230 Posts

Geplaatst - 03 okt 2010 :  13:56:08  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Bart,

Dan moet je een actie kiezen in het schermpje waarin je de handregelaar gemaakt heb, bij F1/knop. Dan krijg je de melding niet meer.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina
  Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina