Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 71 / Bezoekers Vandaag: 1288
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 675
Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma Alle forums
 Update's
 Versie 8.0
 vreemde noodstops
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur  Onderwerp Volgend onderwerp  

JB47

74 berichten

Geplaatst - 08 feb 2015 :  16:21:05  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo allemaal,

Al vele jaren draaide mijn baan probleemloos in de volgende configuratie: Koploper PC met XP, stuurt aan:
DOS PC met MRDirect
en OM32 voor wissels en seinen.
DOS PC stuurt booster aan en krijgt S88's binnen via LPT interface.
Omdat een van de twee schermen van de desktops overleed heb ik de Koploper PC vervangen door een laptop met windows 7 en twee usb-serial converters met FTDI drivers.Zelfde versie koploper geinstalleerd (8.0) op de laptop. De USB uitgangen hebben onder eigenschappen de nrs 1 en 2 gekregen voor resp. MRDirect en OM32. Ik zal mijn database toevoegen en ook een wrd doc met schermafdrukken.
Het probleem: De baan start op, treinen gaan rijden, gaat prima.....dwz, voor enige tijd, want er komt een plotselinge kortsluit melding, soms na enkele minuten maar ook een keer 20 minuten pas.Die kortsluitmelding is niet op te heffen. Ik moet Koploper "hard" afsluiten om eruit te komen. En het zit na het nodige testwerk ook niet in de baan. (ik heb een simpele stekker tussen baan en versterker en als ik die eruit trek en de baan zogenaamd laat draaien treedt de fout ook op.)Ook als ik met MRDirect de baan aanstuur zonder Koploper ontstaat er ook na een uur nog geen kortsluiting. Ik heb kabels tussen laptop en PC gecontroleerd, ik heb drivers voor de usb converters opnieuw geinstalleerd, ik heb uiteindelijk Koploper opnieuw geinstalleerd, ik heb mijn antivirus scanner nadrukkelijk duidelijk gemaakt dat Koploper ongeveer alles mag, maar zonder resultaat.Na dagen zoeken en proberen ben ik een beetje op dood spoor(letterlijk) geraakt.
De volgende foutmeldingen kreeg ik achtereenvolgens:
"WriteFile function failed (Win error code:31)"
idem error code 5
en nadat koploper "hard" is afgesloten
"PurgeComm function Failed (win error code:5)"
"Exception ECommPort in module koploper.exe at 007C2B2
PurgeComm function failed (win error code:5)"

Is er iemand die dit herkent en me kan helpen?
groeten,
Jaap

Download Attachment: Feb2013-MRD1_20150208_152239.bck
438,55 KB

phdirk

Netherlands
2534 Posts

Geplaatst - 10 feb 2015 :  21:19:52  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Jaap,

Ik denk dat het sowieso verstandig is Koploper te updaten naar de laatste versie (8.5B3). Dan zijn in ieder geval fouten, die mogelijk nog in 8.0 zaten verbeterd.
Verder is Windows 7 heel erg strikt met wat er met de map Program Files op de C:-schijf mag gebeuren. Als daar je database staat (te zien bij [Algemeen]=>[Selecteer database], krijg je problemen met wegschrijven en dat kan weer problemen bij Koploper geven. Het is verstandig je database bij je gegevensbestanden te zetten of in je Gebruikersmap.
Tenslotte is het verstandig om Koploper als Administrator te gebruiken. Je hebt dan meer bevoegdheden.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

JB47

74 Posts

Geplaatst - 13 feb 2015 :  16:59:15  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Dirk,

Het heeft even geduurd voordat ik je kon antwoorden, want ik heb heel wat "duurproven" gedaan met verschillende veranderingen.Die zal ik maar niet allemaal meer proberen te beschrijven, maar in alle gevallen ging het na een half uurtje rijden toch weer fout. Maar een zal ik je niet onthouden, omdat ik hem niet kan rijmen met de andere gegevens. Mijn oude opstelling was: XP met Koploper80 op een desktop, in deze test was mijn nieuwe een laptop met XP i.p.v. windows 7 en Koploper80 en natuurlijk de twee usb-serial converters. Toen dat ook problemen gaf schoof ik het probleem volledig op de communicatie.
Maar, zoals ik al zei, na vele uren met allerlei testjes heb ik uiteindelijk Koploper(80) geinstalleerd in "Documents", en voila, deze middag heeft de baan twee uur lang onafgebroken gedraaid..............
Misschien dat ik nu nog een keer met de nieuwste versie van Koploper ga experimenteren, maar voorlopig ben ik tevreden dat het weer lijkt te lopen!
Bedankt!
Jaap
Ga naar bovenaan de pagina

phdirk

Netherlands
2534 Posts

Geplaatst - 14 feb 2015 :  14:47:34  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Jaap,

Goed te horen dat het nu weer goed werkt. Trouwens er kan inderdaad nog wel een probleem zitten bij de USB-Serial converters. Onder XP kun je zowel Prolific als FTDI chipsets voor deze converters gebruiken, maar bij Windows 7 werken Prolific converters niet meer en kun je alleen FTDI chipsets gebruiken.
Voorlopig zou ik het mooi zo laten, want het draait in ieder geval weer.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

JB47

74 Posts

Geplaatst - 14 feb 2015 :  17:00:07  Toon profiel  Reageer met citaat
Het bleef toch knagen; een programma in Documents draaien. Dus vandaag software verwijderd en opnieuw geinstalleerd in de Program Files. Dit keer de short cut eigenschappen aangepast zoals je al voorstelde (had ik eerder moeten proberen) naar Administrator rights en in compatability mode voor XP. Baan draait inmiddels 2,5 uur probleemloos.
Overigens gebruik ik twee nieuwe usb/serial converters met FTDI chip en drivers; vroeger heb ik het meerdere keren met prolific geprobeerd maar dat werkte nooit.
Verder denk ik dat ik mogelijk TWEE problemen had.In de eerste probleembeschrijving gaf ik aan dat ik de com poort nrs had aangepast naar 1 en 2. Voorheen heb ik met diezelfde compoorten pogingen gedaan het geheel draaiende te krijgen met de al genoemde prolific converters.Maar de drivers daarvan zijn voordat de nieuwe usb/serial converters werden aangesloten, gedeactiveerd en vervangen door de FTDI drivers. Omdat ik steeds het idee had dat het probleem in de communicatie zat heb ik al snel besloten de aanpassing van compoortnrs ongedaan te maken en het systeem te laten kiezen.In de situatie waarin Koploper in Documets stond en goed draaide heb ik uit nieuwsgierigheid toch die nrs weer even naar 1 en 2 gezet, waarna het probleem weer optrad!
Daarom denk ik dat als ik dat aanpassen van compoortnrs in de huidige goeddraaiende situatie (Koploper met admin rights en in XP compatability mode in Program Files compoortnrs 9 en 10) nog een keer probeer, het probleem zich weer zal voordoen. (indien ja, dan meld ik dat nog een keer)

Sorry voor deze lange verhalen, maar ik probeer zo goed mogelijk te beschrijven wat ik gedaan heb, zodat anderen er mogelijk ook wat aan hebben.
groeten,
Jaap
Ga naar bovenaan de pagina

Freak

68 Posts

Geplaatst - 14 feb 2015 :  17:19:03  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Dirk,


quote:
Oorspronkelijk geplaatst door phdirk

Onder XP kun je zowel Prolific als FTDI chipsets voor deze converters gebruiken, maar bij Windows 7 werken Prolific converters niet meer en kun je alleen FTDI chipsets gebruiken.
Weet je dat wel zeker ?.

Een tweetal screenshots van een Prolific converter onder Windows 7 en Windows 8.1.
Prolific converters werken hier perfect op een Win 7 32- en 64 bits, Win8, 8.1 en Win10 machines.


Windows7
Download Attachment: Prolific7.jpg
38,75 KB

Windows 8.1
Download Attachment: Prolific81.jpg
25,07 KB

Mvg,
Peter
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
6228 Posts

Geplaatst - 14 feb 2015 :  19:30:08  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Ja, dat weten we heel zeker, en zeker in combinatie met andere seriŽle usb converter.

Groetjes


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

JB47

74 Posts

Geplaatst - 15 feb 2015 :  15:19:01  Toon profiel  Reageer met citaat
Inderdaad, nadat ik in de huidige situatie (Koploper in Program Files in Compatibility mode XP en met Administrator rechten) de Compoort nrs naar 1 en 2 zet.............na enige tijd treedt de bekende fout weer op: WriteFile error (zie voorgaande info).

Conclusie(bij mijn configuratie in ieder geval):
1 Koploper heeft dus bovenstaande instellingen in de short cut eigenschappen nodig
2 Op zich als vrij in Device manager aangegeven compoorten 1 en 2 geven problemen, mogelijk doordat daar in het verleden al prolific usb-serial converters aan hebben gehangen met bijbehorende drivers. Het zou niet moeten kunnen, maar als je de drivers de-activeert in device manager, dan zijn ze uiteraard niet deleted.

Wat mij betreft kan het onderwerp worden gesloten.
groeten en dank voor de tips
Jaap


Ga naar bovenaan de pagina

jimmaet

Finland
410 Posts

Geplaatst - 19 mrt 2016 :  09:13:35  Toon profiel  Reageer met citaat
Interessant, omdat ik zelf van PC en OS moet veranderen.
Ik herinner me zoiets, dat COM1 en COM2 standaard de gelijke IRQ4 delen. Dat gaat goed, zolang aanvragen tijdig afgewerkt worden, maar twee aanvragen binnen de reactietijd van CPU+chipset+software gaat fout.
Daarom liever instellen op 1+4 en let wel: stiekem hebben de meeste PC's nog steeds intern een COM1 en LPT1, al zijn die niet extern aangesloten. Je bent dus beter af met een USB-SeriŽel adapter op COM3 en COM5.

Kees Visser
Rond de Finse Saunazolder 70m hoofdlijn met DDW
Ga naar bovenaan de pagina
   Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina