Hoi iedereen,
Toch een regelmatig terugkomende vraag is: kan de stopmelder worden gecombineerd met de eerste melder van het volgende blok?
Het antwoord is nee. In Koploper kan dit niet. Hieronder een klein voorbeeld van twee blokken<b1---------b2><b3---------b4>
<---blok 1----><---blok 2---->
Wat willen gebruikers?
<b1---------b2b2b2---------b4>
<---blok 1----><---blok 2---->
In dit laatste voorbeeld kan zeker nooit bezetmelder b2 worden opgenomen in 'bezet bij' van het tweede blok. Als de loc dus stilstaat in blok 1 op de stopsectie zal blok 2 bezet worden gemeld en de trein zal er dus nooit gaan inrijden. Dit is nog op te lossen.
Echter het grootste bezwaar is de seinstanden. Koploper zorgt er automatisch voor dat bij de eerste bezetmelder van het volgende blok het eventuele sein in het voorafgaande blok op onveilig wordt gezet. In de foute situatie: trein rijdt en komt aan op de bezetmelder b2 en is deze nog voor het sein. Echter dit wordt ook meteen de binnenkomst van het volgende blok en pats sein gaat op onveilig en de machinist krijgt een hartaanval omdat hij aan Pieter van Vollenhove mag verantwoorden waarom hij door een onveilig sein is gereden.
In de komende versie van Koploper kan je gaan werken met virtuele bezetmeldpunten en dan zou je in principe wel werken met 1 bezetmeldpunt per blok.<v1---------b1><v2---------b2>
<---blok 1----><---blok 2---->
Een virtuele melder wordt geactiveerd na een aantal gereden cm (geijkt) of een gereden tijd (decoderstappen). Stel de stopsectie in blok 1 is 30 cm lang en je definieert dan virtueel punt v2 na 40 of 50 cm.
Ik zelf vind het prettig om de stopsecties wel echte bezetmeldpunten te gebruiken daar dit veel precieser is dan het gebruik van virtuele punten.
Hopelijk is het verhaal een beetje duidelijk waarom niet stopsectie en eerste bezetmeldpunt van het volgende blok gecombineerd kunnen worden.
Mvg,
Paul.