Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 79 / Bezoekers Vandaag: 2777
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 197
Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma



 Alle forums
 Koploper
 Gevorderden
 Consequenties implementatie seinstelsel
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Vorige pagina
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp Pagina: 1 2 (of 2)

tomprins

Netherlands
538 Posts

Geplaatst - 27 aug 2006 :  20:58:25  Toon profiel  Reageer met citaat
Allen,

Ik gebruik schakeldecoders om de lichtseinen aan te sturen. Die zijn van Viessmann en schakelen prima. Nu heeft de concurrentie ook schakeldecoders die hewt licht zacht doen doven en weer zacht doen aangaan, wat iets natuurlijker is. Is dat met bijv. een condensator tussen de schakeldecoderuitgang en de aangesloten diode eenvoudig te realiseren? Ik vind het wel een leuk effect maar ik ga de investering in de Viessmann schakeldecoders niet weggooien. Heeft iemand zoiets gedaan? Of is de schakeling van Leon van Perlo een betere methode? het gaat me om ervaringen en het belangrijkste is dat het goed werkt met Koploper. Ik ben geen electronische knutselaar.


Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Intellibox, C-rails, HSI88, Koploper. periode III en IV, DB en SBB Heerliojk die speciale en logische acties!
Ga naar bovenaan de pagina

digitaletrein

4 Posts

Geplaatst - 27 aug 2006 :  22:19:42  Toon profiel  Reageer met citaat


Allen,

De lichtsignal-Decoder (LS-DEC-DB) van Litfinski werkt perfekt.
Alle 8 seinbeelden worden weergegeven zowel bij de inrijsein als
bij het uitrijsein en wordt natuurgetrouw geschakeld door
dimfunctie met een korte donkerfase tussen de seinbeelden.
Bij voorsein aan de paal voorsein gedooft als hoofdsein
rood/rood geeft

Met vriendelijke groet,

De Digitale trein
Ga naar bovenaan de pagina

pa1_hub

Netherlands
506 Posts

Geplaatst - 28 aug 2006 :  17:55:20  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Tom,

Ik gebruik o.a. de OMserial van Leon van Perlo, moet zeggen dat werkt perfect.

Met vriendelijke groet,
Hub
Ga naar bovenaan de pagina

Leendert

Netherlands
89 Posts

Geplaatst - 29 aug 2006 :  11:39:42  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Tom,

Voor het gebruik van de Om32 hoef je geen soldeer-atleet te zijn. Je kunt ze ook kant en klaar kopen. Uiteraard moet je nog wel de (soldeer)verbinding maken tussen sein en de aansluiting op de O32 en ook een verbinding met een voeding en met een vrije rs232 poort. Maar daar is geen electronica kennis voor nodig.
De OM32 is vrij programmeerbaar en kan ook zaken als na-gloeien prima aan. Uiteraard is OM32 wel 1:1 gekoppeld aan Koploper, je kunt niet op de IB bijvoorbeeld een sein schakelen. Maar ja, het is ook niet voor niks het 'Koploper' forum, tenslotte..
De handleiding op de site van Leon geeft een goed beeld en is helder geschreven qua aansluiten en voorbeelden. Wat mij betreft: een echte aanrader en waar vind je voor 1,32 euro per uitgang (bij kant en klare bouw) zoiets..

Groet,
Leendert
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
538 Posts

Geplaatst - 29 aug 2006 :  16:49:06  Toon profiel  Reageer met citaat
Leendert,

Als echte Nederlander, al ben ik dan een Fries ,-) spreekt me dat wel aan natuurlijk. Een Viesmann 5213 schakeldecoder heeft een straatprijs van 50 euro, dat is 12,50 per sein en dan is (2x) een bedrag van 1.32 wel wat anders. Overigens zitten die pennetjes op de OMserial wel verduveld dicht bij elkaar, dus enige soldeeratletiek is toch wel nodig, lijkt me. Maar als ik naar de mogelijheden kijk, ben ik wel onder de indruk. Behalve nagloeien kan er nog het een en ander. Ik heb alleen geen traditionele seriële poort op mijn laptop dus dat zal dan wel weer een usb-serialkabeltje voor de OMserial worden. Dat wordt dan de derde. Ui de tekening blijkt dat een voeding noodzakelijk is. Waarmee heb jij goede ervaringen? Het blijkt dus goed te werken met Koploper. Ik heet niet voor niets Thomas en geloof het vaak als ik het zie ,-)



Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Intellibox, C-rails, HSI88, Koploper. periode III en IV, DB en SBB Heerlijk, die speciale en logische acties!
Ga naar bovenaan de pagina

pa1_hub

Netherlands
506 Posts

Geplaatst - 29 aug 2006 :  18:46:01  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Tom,

Zelf gebruik ik een eigen gebouwde voeding. Een trafo met een bruggelijkrichter en elco is al voldoende. Als aan vulling: voorbeeld bij Marklin kun je 256 adressen (x 2 uitgangen) = 512 uitgangen schakelen. Je kunt hiernaast ook de OM32Serial gebruiken er komen dan nog maximaal 512 uitgangen bij.

Met vriendelijk groet,
Hub
Ga naar bovenaan de pagina

Leendert

Netherlands
89 Posts

Geplaatst - 30 aug 2006 :  15:12:32  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Tom,

Het aansluiten van de OM32 gebeurt inderdaad op een tamelijk pietepeuterige 37 polige D connector. Daarbij is wat soldeervaardigheid wel handig. Ook is het zo dat die aansluiting wat lastiger is dan de standaard stekkers ergens in een bus schuiven en klaar is Kees. Voor het aansluiten van de seinen (met LED's heb ik zelf een soort verloop-printje gemaakt waar een flat-cable uitkomt op een setje (print)kroonsteentjes. Dat werkt wel aardig, maar levert wel een flinke bos draad op, en wat flinke waslijnen, daar er (in mijn geval) 16 blokseinen op 1 OM uitkomen.
Voor de aansturing van wissels, en seinen, alwaar een extra transistor per uitgang voor nodig is, heb ik een supereenvoudig printje gemaakt, waar via de al eerder genoemde flat-cable de verbinding op een standaard busje uitkomt waar de Geel/Groen/Rood stekkertjes weer opkomen. Per print worden max. 8 wissels bestuurd, voor 1 OM zijn dus 2 printjes nodig. Ik heb dit zelf gedaan om de eerder genoemde waslijnen wat te beperken. Oh ja, op de print maak ik van de standaard 16v wisselspanning gelijkspanning, dat vinden de transistoren een stuk plezieriger..
Ik zal eens met Leon overleg of er belangstelling bestaat om zo'n soort printje in wat grotere getale te maken om zo de toegankelijkheid van de OM nog groter te maken, ook voor hen die wat minder soldeerervaring hebben. Misschien willen de forum leden hier iets over roepen of er belangstelling voor is.
Voor de voeding: De OM zelf heeft 5 volt nodig en 'neemt' zo'n 150 mA, zonder belasting van eventueel aangesloten zaken als lampjes of LED's. Bij de gelijkspanning die als voeding dient, moet er dus niet een te groot verschil zijn, want alles wat er tussen 5 volt en de aangeboden voedingspanning zit, wordt omgezet in warmte. Formule daarvoor is ongeveer Watt = spanning x stroom, dus bij 10V wordt er 1,5 Watt 'wegverwarmd' door de spanningregelaar. Een oude adapter van een (mobile) telefoon of afgedankt modem of router, zo met een waarde van ca. 9-12V gelijkspanning voldoet ook prima, mits deze voldoende mA's kan leveren. (we spraken hier al off-line even over, maar omwille van het forum, heb ik het er ook maar even opgezet).

Groet,
Leendert
Ga naar bovenaan de pagina

administrator

Netherlands
347 Posts

Geplaatst - 30 aug 2006 :  18:09:44  Toon profiel  Bezoek de homepagina van administrator  Reageer met citaat
Hoi Leenderd,

Is het mogelijk een foto van je printje online te zetten?


Met vriendelijke groet
Erwin
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
538 Posts

Geplaatst - 30 aug 2006 :  19:21:42  Toon profiel  Reageer met citaat
Leendert,

Helder verhaal en voor meer mensen interessant. Leon zou eigenlijk die OMserials ook moeten leveren met alles aangesloten zodat je hem zo in de seriële poort of een usbserieelkabel kan zetten. Het solderen aan de pennetjes blijft dan natuurlijk, maar met jouw oplossingen komen we een heel eind.

Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Intellibox, C-rails, HSI88, Koploper. periode III en IV, DB en SBB Heerlijk, die speciale en logische acties!
Ga naar bovenaan de pagina

lvperlo

2 Posts

Geplaatst - 01 sep 2006 :  11:03:14  Toon profiel  Bezoek de homepagina van lvperlo  Reageer met citaat
Hmm, leveren met alles aangesloten ... Je bedoelt een OM32 inclusief de spoorbaan er al aan vast ?

Misschien even wat achtergrond over die subD stekker:
- Het is een van de weinige mogelijkheden om de aansluitingen redelijk compact te houden.
- Ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar iemand die in staat is een modelspoorbaan te bouwen heeft vrijwel zeker de motorische vaardigheid om ook de draden aan een sub-D stekker te solderen. Het is hooguit wat lastiger als je dat op je rug liggend onder de baan moet doen.
- Is de sub-D stekker (het losse deel) gaar geworden door (al dan niet wanhopig) soldeerwerk, koop een nieuwe voor ca 50ct en je bent weer het mannetje.
- Goede en compacte schroefterminals zijn behoorlijk aan de prijs. Zou dus betekenen dat de OM32 substantieel duurder wordt
- Als er iets is met een module kun je hem nu zo loshalen en vervangen. Zal voor een gemiddelde spoorbaan thuis niet zo relevant zijn, maar voor een spoorbaantje-in-aanbouw-in-Rotterdam is het een belangrijk pluspunt. Ik zou er niet aan moeten denken om in zo'n situatie 32+ individuele draadjes te moeten losschroeven en vervolgens weer te moeten vastmaken (waar zat deze ook al weer). Er zijn ook stekkers met schroefverbinding, maar die zijn qua prijs nog minder leuk.

Bij het genoemde project in Rotterdam zullen we ws een aansluitprintje gaan gebruiken dat je op de OM32 steekt en dat wel schroefterminals heeft (of eigenlijk andersom: een printje dat "aan de baan" vastzit en waar je de OM32 in steekt). Dus eigenlijk zoiets als Leendert's printje, maar dan zonder platkabel er tussen. Als daar voldoende belangstelling voor is kan dat een standaard toevoeging worden, maar zo'n printje is niet heel goedkoop. Waarschijnlijk de helft van de OM32 zelf.

Met vriendelijke groeten,
Leon


Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
538 Posts

Geplaatst - 01 sep 2006 :  21:00:47  Toon profiel  Reageer met citaat
Leon,

Dank voor je snelle reactie. Ik voel me niet voor het hoofd gestoten hoor, ik kan wel solderen maar ik wil ook wel graag weten wat ik doe en ik heb daar onvoldoende achtergrond voor. Verder is een hyperbool ook een leuke stijlfiguur ,-)

Maar persoonlijk zou ik wel voor de toevoeging met schroefverbinding voelen. Een dergelijke verbinding lijkt me veel degelijker dan dat priegelwerk. Deze kritiek doet echter niets af aan de waardering van het produkt. De OMserial is een prachtig stukje werk! Met schroefverbinding echter is het perfect en laagdrempeliger voor de modale gebruiker. En je kunt hem toch als optie aanbieden?


Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Intellibox, C-rails, HSI88, Koploper. periode III en IV, DB en SBB Heerlijk, die speciale en logische acties!
Ga naar bovenaan de pagina
Pagina: 1 2 (of 2) Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
Vorige pagina
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina