Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 190 / Bezoekers Vandaag: 3438
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 293
Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma



 Alle forums
 Koploper
 Beginners
 Absolute beginner Twincenter met Littfinski Terugmelders voor blokken?
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  

jeroenbisdom

3 berichten

Geplaatst - 11 aug 2008 :  19:38:27  Toon profiel  Reageer met citaat
Geachte forumleden.
Ik ben reeds lang in de aanloop van het digitaliseren van mijn modelbaan met koploper en een absolute beginner. Ik heb al heel veel materiaal verzameld op internet, met veel raad en daad en heel veel info over het starten met koploper. Ook dit forum heb ik aardig doorgeploegd en veel info voor beginners gelezen, vandaar dat ik nu wil beginnen met een eenvoudige railovaal met inhaalspoor en koploper.
Ik rij met gelijkstroom fleischmann met twincenter. Aangezien mijn woonplaats een fatsoenlijke treinleverancier ontbeert, beperk ik mij tot leverancier Conrad en hier zit nu mijn vraag.
Voor de digitalisering heb ik volgens mij naast PC, Koploper en Twincenter, een wisseldecoder en een terugmeldingsdecoder of bezetmelder nodig. Gelet op mijn Conrad keuze, moet ik volgens mij dus respectievelijk de 4 voudige M-DEC decoder hebben voor de wissels (240005-95) en de RM-DEC-88-O (240006-95). De wisseldecoder lijkt mij geen probleem, maar als ik op de site van Littfinski de gebruiksaanwijzing van de terugmelder lees, kom ik er niet helemaal uit.
Uit de diverse handleidingen voor dummies, dacht ik geleerd te hebben dat je blokken maakt, door telkens een van beide rails te onderbreken met een isolator (ik doe lekker simpel en gebruik de 6433 van Fleischmann) en het onderbroken gedeelte apart te voeden. Ook heb ik begrepen dat je voor een blok in koploper, 3 secties moet gebruiken. Om de eerder genoemde terugmelder te gebruiken, hebben ze het daar over een maximale onderbreking van de rails van 3-5mm. Is dit dan de ruimte die een isolator inneemt, of is dit de maximale lengte van een geïsoleerd stuk rails??
Om nu een blok te gebruiken met onderbrekingen en terug melding, als ik onder andere kijk naar wat grondbeginselen die ik van floodland.nl (Terugmelding met Viessmann 5233) heb, hoop ik in al mijn onschuld dat ik in plaats van de intellibox mijn twincenter kan gebruiken (lijkt me geen probleem) en in plaats van de viessmann, de RM-DEC-88-O??? Ik vraag mij dus ook af of ik de betreffende gebruiksaanwijzing van de Littfinski direct kan vergelijken met het document over de terugmelding met Viessmann.
Kan iemand mij helpen of ik nu op de goede weg ben. Mocht ik er helemaal naast zitten, kan iemand mij dan in een tekening helpen hoe ik de blokken maak in combinatie met Twincenter, en de Littfinski (gelet op mijn enig logische leverancier Conrad, ben ik daar aan gebonden).

Alvast mijn dank
Jeroen

Bewerkt door jeroenbisdom op 11 aug 2008 20:06:38

Cees Leeuwinga

Netherlands
14 Posts

Geplaatst - 11 aug 2008 :  20:49:12  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi, je kunt de Littfinski modulen ook rechtstreeks bestellen in Duitsland, gaat razendsnel (2-3 dagen).
Zelf ben ik ook nog een newbie, maar je kunt met koploper de modulen aansturen en de bezetmelder signalen eenvoudig inlezen via je centrale gekoppeld aan een PC. Je hoeft de rails niet te onderbreken. Je maakt blokken om je baan te verdelen en kunt dan met variable en vaste routes de diverse treinen laten lopen.
Begin met een heel klein baantje download en print de koploper manual en neem deze enkele malen door. Ook heb ik heel gehad aan de uitleg van een simpele baan. Dit dokument kun je ook downloaden van Paul,s site, Succes

LGB-IB-Koplpr-HSI88
Ga naar bovenaan de pagina

phdirk

Netherlands
2568 Posts

Geplaatst - 11 aug 2008 :  21:27:42  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Jeroen,

Voor zover ik weet zijn de IB en het TwinCenter uitwisselbaar, met een paar uitzonderingen. Het TwinCenter kent naast DCC ook nog het FMZ protocol en ik dacht dat de IB naast DCC ook het Märklin (Motorola) protocol kent. Ik werk ook met het TwinCenter en dat gaat bij prima. Sommigen hebben veel last van resets van het TwinCenter. Daarover is ook veel informatie op het Koploperforum te vinden, maar is van later zorg.
Ik gebruik zelf de Viessmann 5233, maar weet niet of die uitwisselbaar zijn met de Conrad bezetmelder. Het principe van de terugmelding bij Viessmann is stroomdetectie en ik ga ervan uit dat dat bij de Conrad bezetmelders ook zo is. Per blok heb je dan in ieder geval twee bezetmeldstukken, één aan het begin van het blok en één aan het eind. Voor HO moeten deze stukken ergens tussen de 40 en 50 cm lang zijn. Tussen beide bezetmeldstukken ligt dan een stuk "vrije baan", een stuk rails, dat rechtstreeks vanuit het TwinCenter wordt gevoed. Sommigen hebben dat stuk vrije baan weggelaten en hebben dan twee grote bezetmeldstukken. De bezetmeldstukken zijn eenzijdig geïsoleerd van de overige sporen. Ook ik gebruik daarvoor de Fleischmann lasjes 6433. Dat werkt prima. De op deze manier geisoleerde railstukken krijgen hun spanning via de bezetmelder. Zodra op het bezetmeldstuk stroomafname plaatsvindt, meldt de bezetmelder dat terug aan het TwinCenter en Koploper. Op die manier bestuurt Koploper de baan. Ik hoop dat het verhaal een beetje duidelijk is. Ter illustratie hierbij nog een plaatje.



Download Attachment: Blokschema.pdf
10,35 KB

Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

Hookies

Netherlands
27 Posts

Geplaatst - 11 aug 2008 :  22:21:07  Toon profiel  Reageer met citaat
Dirk,

Is die 40 en 50 cm die je noemt voor de lengte van een sectie proefondervindelijk op jouw baan of is dat een algemeenheid die ik in de manual van Koploper niet heb gevonden. Als het een algemeenheid is, wat is dan de algemene norm voor secties in spoor N?

Vriendelijke groet,

Martin
Ga naar bovenaan de pagina

PaHaSOFT

3413 Posts

Geplaatst - 11 aug 2008 :  22:34:45  Toon profiel  Reageer met citaat
Martin,

Ik heb zulke zaken bewust NIET in de handleiding van Koploper gezet. Er zijn behoorlijke wat instellingen die hier allemaal betrekking op hebben. Afhankelijk van wat de gebruiker zelf mooi vind als rijgedrag, zal hij/zij de lengte van secties moeten aanpassen.

Mvg,
Paul.
Ga naar bovenaan de pagina

davevdlocht

Netherlands
153 Posts

Geplaatst - 11 aug 2008 :  23:58:52  Toon profiel  Bezoek de homepagina van davevdlocht  Reageer met citaat
Als je die 40-50cm omrekend naar N zou je op 20-25cm uitkomen, echter rij ik zelf ook N en ik vondt dat er te kort op de wissels gestopt werd. Dit is volgens mij ook afhankelijk van je ingestelde minimale snelheid van de loks. Daarom heb ik ervoor gekozen om de stopsecties zo'n 30cm. te maken. En indien je toch wil dat de lok net ietjes verder stopt kun je dit alsnog fine-tunen met "doorrijden in cm's".

Maargoed, 20cm zou ook kunnen maar volgens mij wordt er in 't echie ook niet zo kort op de wissels gestopt. En als er ook nog een sein te kort op een wissel moet staan omdat je lok anders achter het sein schiet is dat ook geen gezicht toch?

Groetjes,
Dave
Ga naar bovenaan de pagina

jeroenbisdom

3 Posts

Geplaatst - 12 aug 2008 :  16:30:26  Toon profiel  Reageer met citaat
Alvast hartelijk dank voor de reacties, ik ben weer een stapje verder, met name het geuplode blokschema is zeer duidelijk en bevestigd dat ik met mijn ideeen op de goede weg ben.

De vraag die ik nog wel graag beantwoord zou willen zien, is of de Littfinski RM-DEC-88-O (240006-95) vergelijkbaar is met de Viessmann 5233 en op dezelfde manier gebruikt kan worden, als bezet/terugmelder met Koploper.

Bijvoorbaat dank

Jeroen

Bewerkt door jeroenbisdom op 12 aug 2008 16:34:58
Ga naar bovenaan de pagina

phdirk

Netherlands
2568 Posts

Geplaatst - 12 aug 2008 :  21:59:25  Toon profiel  Reageer met citaat
Hi All,

Even terugkomend op de lengte van mijn bezetmeldstukken. Dat is een lengte, die het op mijn baan goed doet. In wat oudere blokken zijn de stukken korter en moet ik met snelheidsbeperkingen in de blokken werken om de treinen netjes te laten stoppen (of de hele zaak ombatterijen natuurlijk, maar dat is nogal een klus). Het is dus zoals Paul zegt, je moet het op je eigen baan, met je eigen parameters bepalen.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

E03

Netherlands
59 Posts

Geplaatst - 12 aug 2008 :  22:04:16  Toon profiel  Reageer met citaat
Jeroen,

Je moet de RM-GB-8 gebruiken.
Deze is een railbezetmelder en terugmelder(S88) gecombineerd.
Werken prima en nooit problemen. Een groot voordeel is dat je niet veel draad nodig hebt. (minder storing)

Ik gebruik deze reeds enkele jaren naar volle tevredenheid.
Daarbij komt dat deze modules niet zo "gevoelig" zijn dan de melders van Viessmann. Gewoon inpluggen en rijden maar.

In Koploper hoef je maar 2 secties te maken. (rij en stop, zie handleiding) Let wel, alleen met geeijkte snelheid rijden en leren remmen. Dan gaat dit perfect.

Werner

TC, Koperloper, Fleischmann, TRIX en ROCO, Trix C-rails, HSI88, Periode II, III en begin IV, SBB, DB en DR

Bewerkt door E03 op 12 aug 2008 22:07:51
Ga naar bovenaan de pagina

pa1_hub

Netherlands
506 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  09:02:09  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Werner,

Voor bezetmelding (met stroom detectie) kun je de volgende gebruiken.
Conrad 5212, Littfinski RM-GB-8, Viessmann 5233. werkingsprincipe is bij alle het zelfde.

Kun je zelf goed solderen dan kun je de terugmeldunits van Littfinski ook in boupwakketvorm kopen. En zoals Ben al aangaf ook de BMD16N-SD van Huib Maaskant. Deze is ook in Kit-vorm te koop, dus print met onderdelen en een zeer goede handleiding.


Met vriendelijke groet,
Hub

Bewerkt door pa1_hub op 13 aug 2008 09:36:51
Ga naar bovenaan de pagina

pa1_hub

Netherlands
506 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  09:38:36  Toon profiel  Reageer met citaat
Ben,

Je hebt volkomen gelijk, was even in de war met de O die bij Littfinski staat voor Opto.


Met vriendelijke groet,
Hub
Ga naar bovenaan de pagina

karst.drenth

Netherlands
80 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  16:45:08  Toon profiel  Bezoek de homepagina van karst.drenth  Reageer met citaat
Hoi Jeroen,

Ondanks dat je aangeeft alleen bij Conrad te willen shoppen, toch wat extra advies en raad

Aangezien jij een TwinCenter gebruikt, heb je de mogelijkheid daar LocoNet terugmelders op aan te sluiten.

Bijvoorbeeld deze: http://www.uhlenbrock.de/3/4/0/4/I13853D7-001.htm!ArcEntryInfo=0007.5.I13853D7&NewServerName=DAVID-IHS

Het is de 8 voudige terugmelder met ingebouwde stroomdetectie. Precies hetgeen jij nodig hebt. Zoals al eerder aangeraden kun je op Beneluxspoor.Net veel informatie vinden over het gebruik en voordeel van LocoNet terugmelding.

Als enig nadeel kan ik de prijs van deze module noemen.

Een goedkoper-/zelfbouw- alternatief kun je hier: http://www.sleutelspoor.nl/technieken/s88LocoNet.htm vinden. ( even doorscrollen naar het einde van de pagina. Het daar getoonde prototype is inmiddels in productie en leverbaar )

Succes met je keuze En wellicht is iets verder kijken dan Conrad.nl ook wat gezonder voor je portemonnaie


Grtzz,

Karst
Ga naar bovenaan de pagina

jeroenbisdom

3 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  16:54:06  Toon profiel  Reageer met citaat
Hartelijk dank voor de medewerking en info, dit was waar ik op zoek naar was.
De site van Floodland was mij al bekend, de info die daar staat had ik al tot mij genome.

Helaas is zelfbouw voor mij geen optie, mijn eerdere soldeerprojecten geven geen aanleiding om mij ook op printplaatjes te storten, dus het zal blijven gaan in de richting van kant en klare decoders.
Gelet op alle info die ik tot nog toe verzameld heb en ook kijkend naar het feit dat de meeste voorbeelden die ik tegenkom werken met de 5233 van Viessmann, nijg ik toch steeds meer in die richting. Helaas is er bij mij in Alphen geen support van een modelspoorclub of iets dergelijks, dus moet ik het met de support doen die ik op internet kan vinden en dus ook in dit soort fora. Ik heb gezien dat MTE in vlaardingen de 5233 redelijk voordelig via de post kan verzenden, dus dat is ook weer een aardige mogelijkheid.

Nogmaals mijn hartelijke dank voor de support.

Jeroen
Ga naar bovenaan de pagina

phdirk

Netherlands
2568 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  17:27:35  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi Jeroen,

Ik gebruik de Viessmann 5233 naar volle tevredenheid. Het voordeel is dat je niets zelf hoeft te solderen en de zaak meteen kunt gebruiken. En hoewel ik redelijk handig ben met de soldeerbout, geef ik de voorkeur aan kant en klaar. Houd er echter wel rekening mee dat een 5233 eigenlijk maar een halve bezetmelder is, omdat hij 8 uitgangen heeft. Het TC verwacht per bezetmelder 16 uitgangen. Je moet daarom bij de 5233 altijd per paar werken. Eén paar 5233's wordt dan opgegeven als één bezetmelder. Als je een oneven aantal 5233's aansluit, raakt het TC echt van slag en genereert op de niet aangesloten 8 kanalen voortdurend spookmeldingen. Dat kun je heel mooi zien in de Monitor Mode. Je zou dan ook voor de kant en klare opties van de andere producten kunnen kiezen.
Zelf gebruik ik bij de Viessmann 5233 nog de in de handleiding aanbevolen kortsluitmodule. Die moet je echter wel zelf maken, want die van Viessmann ben ik nog nergens tegengekomen (zelfs niet op de beurs in Neurenberg, voor zover ik me kan herinneren). Ik weet dat er ook Koploperisten zijn die deze module niet gebruiken en waar alles prima werkt.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

karst.drenth

Netherlands
80 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  17:53:31  Toon profiel  Bezoek de homepagina van karst.drenth  Reageer met citaat
Hoi Jeroen,

[citaat]
...Helaas is zelfbouw voor mij geen optie...
[/citaat]

Hoeft ook niet hoor ! De aanbieder levert ze ook gebouwd tegen een kleine vergoeding. De s88LocoNet module zelfs uitsluitend gebouwd.

En als extra 'toegift': zo'n combinatie is dan ong 1/2 of 3/4 van de prijs voor 16 ViessMann terugmeld contacten

2 x 8-contacten 5233 a € 50 = € 100
1 x 16-contacten S88SD16 a € 50 = € 50

Dat past dus direct aan de s88-bus van je TwinCenter, Wil je de LocoNet optie, komt daar nog een slordige € 25 bij.

Prijs en bestelinfo zie hier: http://people.zeelandnet.nl/rosoft/Funky1.html

Voor zowel de S88SD16 als de BMD16N_SD geldt dat er veel steviger contacten ( schroefklemmen ! ) voor de aansluiting op de baan aan zitten als op de ViessMann ( ' poppenhuis stekkertjes

Grtzz,

Karst

[Edit] rekenfoutje gemaakt [/Edit]

Bewerkt door karst.drenth op 13 aug 2008 18:20:59
Ga naar bovenaan de pagina

E03

Netherlands
59 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  22:12:03  Toon profiel  Reageer met citaat
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door karst.drenth

Hoi Jeroen,

Ondanks dat je aangeeft alleen bij Conrad te willen shoppen, toch wat extra advies en raad

Aangezien jij een TwinCenter gebruikt, heb je de mogelijkheid daar LocoNet terugmelders op aan te sluiten.

Bijvoorbeeld deze: http://www.uhlenbrock.de/3/4/0/4/I13853D7-001.htm!ArcEntryInfo=0007.5.I13853D7&NewServerName=DAVID-IHS

Het is de 8 voudige terugmelder met ingebouwde stroomdetectie. Precies hetgeen jij nodig hebt. Zoals al eerder aangeraden kun je op Beneluxspoor.Net veel informatie vinden over het gebruik en voordeel van LocoNet terugmelding.

Grtzz,

Karst



Karst,

Kun je de Loconet terugmelder samen met de S88 gebruiken. Ik bedoel dan dat je bv 4 terugmelders op de S88 bus hebt en de volgende nunmmers via LOCONET.
En wanneer dit mogelijk is, kan Koploper hier dan mee overweg?

Werner

TC, Koperloper, Fleischmann, TRIX en ROCO, Trix C-rails, HSI88, Periode II, III en begin IV, SBB, DB en DR
Ga naar bovenaan de pagina

karst.drenth

Netherlands
80 Posts

Geplaatst - 13 aug 2008 :  23:15:09  Toon profiel  Bezoek de homepagina van karst.drenth  Reageer met citaat
Hoi Werner,

Het antwoord is Ja en Ja

De s88 modules die aan de IB/TC zitten beginnen altijd met meldernummer 1.01.

As je b.v. 10 s88 modules aan de s88 bus hebt aangesloten, zullen deze meldernummers 1.01 - 10.16 gebruiken. De instelling 'Aantal' in Koploper staat dan op 10. In totaal 160 terugmeldcontacten dus.

Een via LocoNet aangesloten terugmelder moet dan als 'basis-adres' 161 geprogrammeerd krijgen. Koploper 'ziet' de LocoNet module dan gewoon als 11.01-11.08 voor een 8 voudige melder of 11.01-11.16 voor een 16 voudige.

Een volgende 8 voudige melder (Uhlenbrock 63340) krijgt dan basisadres 169. Voor dit type melders moet 'Aantal' per twee modules met 1 omhoog. Koploper ziet deze 'oneven' LocoNet module dan als 11.9-11.16

Voor 16 voudige melders (Uhlenbrock 63350 en s88LocoNet + S88SD16) wordt het volgende basisadres 177 en 'Aantal' gaat met 1 omhoog voor elke module. Koploper ziet deze LocoNet module dan als 12.1-12.16

De s88LocoNet Adapter kan maximaal 16 zestienvoudige s88 Modules besturen. Hierdoor kan de complete LocoNet terugmeldings-range van 2048 met 8 van deze configuraties bezet worden.

Helaas kan de huidige versie van Koploper "maar" tot 496 contacten = 31 modules waarnemen.

@Paul: Misschien iets om rekening mee te houden in de aanstaande LN release

Ik hoop dat het zo voldoende duidelijk is uitgelegd. Heb je nog meer vragen, stel ze gerust. Overigens geeft de handleiding van de IB hier ook nette uitleg over. Alleen wordt in de voorbeelden geen rekening gehouden met Koploper.

Grtzz,

Karst
Ga naar bovenaan de pagina
  Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina