Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 220 / Bezoekers Vandaag: 7204
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 468
Google


Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Modelspoorwijzer.net

 Alle forums
 Koploper
 Beginners
 Wissels schakelen wel, maar toch niet
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  

Dennis1984

Netherlands
6 berichten

Geplaatst - 28 feb 2011 :  21:42:36  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier op dit forum maar heb goede hoop dat het een hoop gaat toevoegen!

Pas geleden ben ik als herintreder opnieuw begonnen met de hobby. Wel meteen alles digitaal. Heb ook besloten met Koploper te gaan rijden, omdat het zo'n mooi pakket is.

Baanplan getekend, wissels erin, bezetmelders gemaakt, vaste treinroute, treinen aangemaakt. Alles werkt, maar met de wissels heb ik een probleem. Als ik de treinen volledig automatisch laat rijden gaat Koploper uiteraard de wissels bedienen. Op mijn scherm doen ze het. Ze schakelen ook! Maar in het locoverzicht komt de tekst 'Wissels nog niet gezet!', met daarachter het wisselnummer. Maar hij doet het dus wl! Gevolg is wel dat de trein niet gaat rijden. En daar dan we het toch voor .

Heb al van alles nagelopen. Geen dubbele decodernummers, lijntjes goed getekend, tja vanalles. Maar ik ben te nieuw om nog meer te onderzoeken. Daarom hoop ik op jullie hulp. Bijgevoegd mijn database. Bij vragen hoor ik het graag. Ik wil alvast iedereen die de moeite gaat nemen mijn probleem te bekijken bedanken!

Met vriendelijke groet,
Dennis

Download Attachment: Dennis-Test1.bck
40,8 KB

Wissels

Netherlands
1435 Posts

Geplaatst - 28 feb 2011 :  21:54:55  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Dennis,

je hebt vele wissels aangeduid als defect, deze kunnen niet gezet worden. Dit zal de oorzaak van jouw probleem zijn,

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1435 Posts

Geplaatst - 28 feb 2011 :  22:11:59  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Beste Dennis,

Ondanks dat je database er verder netjes uitziet toch een klein advies.

Koppel de lijnen aan blokken en niet aan de melders, de lijnen zullen dan de status van het blok weergeven.

Zwart vrij
Rood bezet
Geel gereserveerd
Groen vrijgegeven
Blauw voor ongedefinieerde melding.
etc.

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5584 Posts

Geplaatst - 28 feb 2011 :  22:35:05  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Dennis, en wederom de hamvraag, waarom nu automatisch laten rijden met vaste routes??

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5584 Posts

Geplaatst - 28 feb 2011 :  22:39:24  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Dennis, ik zie overigens jouw probleem niet terug als ik de database in testmode laat werken.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

Dennis1984

Netherlands
6 Posts

Geplaatst - 28 feb 2011 :  23:13:13  Toon profiel  Reageer met citaat
Beste allemaal,

Bedankt voor jullie tijd en reacties.

Waarom vaste treinroutes? Geen idee, misschien inmiddels achterhaald, maar ik heb de baan steeds in gedeeltes opgebouwd. Weet eigenlijk niet eens meer waarom ik het zo heb gedaan.

Betreft de 'defecte' wissels. Nee, dit is het probleem niet. Niet alle wissels hebben al een decoder. Dus daarom heb ik ze even op defect gezet. Maar het gaat om de wissels die het wl gewoon doen. Bijvoorbeeld het kruiswissel. Staat nu op defect (omdat anders dus alles blokkeert). Maar als ik defect weghaal en hij schakelt, dan 'doet' hij het wel, maar komt dus de melding die ik hierboven heb geschreven.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1435 Posts

Geplaatst - 28 feb 2011 :  23:32:51  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Dennis,

Alleen de 460 is een vaste route aangevinkt, de andere locs rijden allen vrij rond.

in simulatie modus komt de boodschap niet wissels nog niet gezet (is een andere boodschap dan wisselstraat bezet, er zou dan een wissel geel staan als bezet), ik heb de baan opgestart met je huidige locstanden, er staan 2 locomotieven aktief, en 2 staan stil op de baan, als je de laatste 2 naar het volgende blok sleept gaan ze ook rijden.

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Dennis1984

Netherlands
6 Posts

Geplaatst - 04 mrt 2011 :  20:37:42  Toon profiel  Reageer met citaat
Beste allen,

Acties uitgevoerd tot nu toe:

- Wissels die nog geen decoder hebben niet meer op 'defect' maar op adres 0;
- Verwijderen variabele treinroute (was maar 1);
- Verwijderen van de twee vaste treinroutes;

Het helpt niets.

Zie de nieuwe bijlagen.

Download Attachment: Dennis-Test1-oud.bck
40,59KB

Download Attachment: situatie-voor.jpg
198,39KB

Download Attachment: situatie-na.jpg
243,87KB

Okay, ik heb dus een trein in blok 10 (#46) (situatie-voor.jpg). Die moet naar blok 15. Het wissel staat verkeerd. Zodra ik de trein naar blok 15 versleep wordt het wissel goed gezet (gebeurt ook echt!), worden de wisselstraten bezet en krijg ik dus de melding. Heb op de screenshot ook even de logging getoond. Wissel #5 is het Engels Wissel dat dus gezet wordt.

Voor de goede orde, de rijroutes heb ik pas later verwijderd, nadat ik al deze kopie van de database had getrokken, maar het maakt niets uit. Ik heb hem wel nog even bijgevoegd voor jullie:

Download Attachment: Dennis-Test1-nieuw.bck
40,53KB

Ik hoop dat jullie mij met deze nieuwe informatie verder op weg kunnen helpen, want ik weet het echt niet meer

Met vriendelijke groet,
Dennis

Bewerkt door Dennis1984 op 04 mrt 2011 20:38:13
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1435 Posts

Geplaatst - 04 mrt 2011 :  22:45:06  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Dennis,

in simulatie wordt wissel 5 aangestuurd, en wordt het uitschakelcommando gestuurd, ook wordt de niet aangesloten wissel tussen bl;ok 15 en 17 geclaimed zonder daadwerkelijk aangestuurd te worden. Voor mijn gevoel gaat er iets fout tussen de communicatie van ddw en koploper, want er zit blijkbaar een verschil tussen de feitelijke aansturing naar de baan toe en de simulatie.

Ik weet te weinig van deze hardware af om een oplossing te bedenken.

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5584 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  00:24:06  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Dennis, stap 1 gebruik de laatste versie van Koploper.

Vraag welke versie van DDW gebruik je momenteel?

Mvg
Wim.



Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

Dennis1984

Netherlands
6 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  00:31:55  Toon profiel  Reageer met citaat
Beste Walter,

Dat het wissel niet geschakeld wordt is niet vreemd, deze ligt namelijk reeds in de juiste stand. Blok 16 staat een rits wagons en Koploper wil daar dus niet heen rijden. Bovendien is het genoemde wissel ook nog eens op adres 0 ingesteld, want niet aangesloten.

Bedankt voor je moeite zover, ik hoop dat iemand die thuis is in DDW het vanaf hier gaat overnemen :).

Beste Wim,

Het is wat lastig op deze wijze, want ik heb de baan niet hier staan en ik kan nu dus ook weer niet kijken wat ik gebruik. Ik ga misschien zondag nog even op en neer en zal dan ook de communicatie met DDW onder de loep nemen. Is er iets wat je mij nu al kunt meegeven waar ik op kan letten? Bijvoorbeeld versies die je beter NIET kunt gebruiken, problemen bij de standaardinstellingen etc.? Alle tips zijn welkom!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1435 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  07:48:21  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Dennis,

je gebruikt Koploper met versie 7.1.2 (deze info staat in de backup van je database) terwijl koploper 7.2.3 beschikbaar is.

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5584 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  10:15:07  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Dennis,

Wissel 5 is niet in de juiste stand getekend, daar is recent een bugfix voor geweest in koploper ook is in versie 7.2 de communicatie met koploper aangepast en verbeterd, al twee redenen om de laatste versie van koploper te gebruiken.

DDW 0.8.2.0 staat hier op mijn PC en deze werkt foutloos met de database aangemaakt door Koploper 7.2 build 3

Testen met vorige versies en de versie waar jij mee werkt heeft geen zin.
Dat is kijken naar al reeds herstelde bugs.
Verder denk ik dat dit probleem niets met DDW te maken heeft, maar meer dus met de manier waarop het wisselsymbool getekend wordt in geselecteerde stand.

Mvg
Wim.



Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus

Bewerkt door Wim Ros op 05 mrt 2011 10:19:05
Ga naar bovenaan de pagina

Dennis1984

Netherlands
6 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  11:26:30  Toon profiel  Reageer met citaat
Walter, Wim,

Ik zal bij de eerstvolgende gelegenheid mijn software upgraden naar de nieuwste versies. Hopelijk lost dat de problemen op.

Wat bedoel je met wissel niet in de juiste stand getekend? Heb ik iets verkeerd gedaan bij het ontwerpen van het baanplan?

Met vriendelijke groet,
Dennis
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5584 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  12:19:38  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Dennis, ik bedoel dat in de geselecteerde stand (geel) het symbool niet juist wordt weergegeven, het geeft niet de stand aan waarin de trein zijn route zal rijden over de wissel en wisselstraat.
Het symbool is in alle standen geel.
Maar dat was een bug uit een vorige koploper versie die het genoemde probleem met de niet gezette wissels of wisselstraat veroorzaakte. Dat probleem is inmiddels verholpen.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus

Bewerkt door Wim Ros op 05 mrt 2011 12:20:09
Ga naar bovenaan de pagina

Dennis1984

Netherlands
6 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  13:16:57  Toon profiel  Reageer met citaat
Wim,

Ik denk dat ik het nu begrijp. In plaats van een geel kruis had er dus in de 2e afbeelding 'slechts' een gele lijn moeten staan tussen blok 10 en 15 en dus niet tussen 9 en de rest van de wisselstraat. Hieruit begrijp ik dan ook dat dit probleem alleen speelt bij kruiswissels?!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5584 Posts

Geplaatst - 05 mrt 2011 :  13:26:18  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Dennis,
Energie en tijd besteden aan reeds opgeloste problemen heeft niet zoveel zin, zonde van onze tijd.

En Ja het probleem deed zich alleen voor bij het kruiswissel symbool.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

jimmaet

Finland
244 Posts

Geplaatst - 17 sep 2016 :  12:15:25  Toon profiel  Reageer met citaat
Dennis, heb je nog een oplossing gevonden voor het "wissels niet gezet"?
Ik rijdt ook DDW, Koploper op n computer zonder echte COM-poort en DDW via Ethernet op een andere, mt COM poort.
In principe werkt prima, maar inderdaad: Heel vaak duurt het seconden lang voordat Koploper "te horen krijgt" dat het wissel is gezet. Zodanig, dat het mijn gemiddelde km/h met wel 30% terug brengt door filevorming.
Wat kunnen we hier aan doen? Heb geen andere threads gevonden met dezelfde vraag. Aan de KL of DDW versie zal het niet liggen, die zijn in 5 jaar wel vernieuwd.

Kees Visser
Rond de Finse Saunazolder 70m hoofdlijn met DDW
Ga naar bovenaan de pagina
  Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing Problemen bij het forum? Stuur een email. Conrad
Bestel hier en steun het forum!
© EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina